Gebarentaalhandschoen Slimste Idee 2015

Op vrijdag 5 juni vond in De Ontdekfabriek in Eindhoven de finale van de talentenwedstrijd ‘Jouw Slimste Idee 2015’ plaats. De wedstrijd is onderdeel van de Dutch Technology Week> Het doel is kinderen tot en met 12 jaar hun affiniteit met innovatie en technologie te laten ontdekken.

Uit maar liefst 589 inzendingen op de website www.jouwslimsteidee.nl werden 11 finalisten gekozen. Zij werden uitgedaagd om hún idee voor de Wereldtentoonstelling te presenteren. Voor de finale was De Ontdekfabriek omgetoverd tot ‘World Expo’: het thema van deze editie. Het was een inspirerend spektakel met prachtige presentaties, allemaal aangekondigd door TV presentatrice Vivienne van den Assem.

Ive van Langenberg (11) was de gelukkige winnaar met haar idee: Gebarentaalhandschoen: een handschoen die gebarentaal vertaalt naar woorden en andersom. Haar uitvinding is bedoeld om het contact tussen slecht- en goed horende mensen te bevorderen. Juryvoorzitter Imke Carsouw, algemeen directeur van Brainport Development, roemde het maatschappelijke aspect en de sociale gedachte achter het idee. Daarnaast was de jury van mening dat het reëel is om de Gebarentaalhandschoen echt op de markt te brengen. Ive won met haar idee een iPad. De publieksprijs was voor Mathijs Toirkens uit Son en Breugel. Met zijn ‘Geluidsenergie’ kan stroom opwekt worden uit geluidsgolven. Mathijs mag met zijn hele schoolklas naar De Ontdekfabriek om daar een techniekavontuur te beleven.

De innovatiewedstrijd ‘Jouw Slimste Idee’ werd voor de vierde keer georganiseerd tijdens de Dutch Technology Week. De wedstrijd is uitgeschreven door de gemeenten Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Nuenen, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard en Veldhoven.